Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

329
TOWARZYSTWO PRAWIE W KOMPLECIE
Górnik Łęczna 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Ruch Chorzów 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Bytovia Bytów 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Chojniczanka Chojnice 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Chrobry Głogów 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
GKS Katowice 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
GKS Tychy 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Miedź Legnica 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Olimpia Grudziądz 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Podbeskidzie Bielsko-Biała 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Pogoń Siedlce 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Stal Mielec 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Stomil Olsztyn 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Wigry Suwałki 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Zagłębie Sosnowiec 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Odra Opole 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Puszcza Niepołomice 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0
Raków Częstochowa 0 0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0 0 0 0 0-0

330
niestety najprawdopodobniej postanowili pozbyć się trenera bo bali się że jeszcze trzeci awans im zrobi :) Zarząd organizacyjnie nie był gotowy na 1 ligę, dawał sobie spokojnie jeszcze rok, dwa na to a tu taka niespodzianka,

niestety zamiast kasy na nowych fajnych grajków kasa może pójść na trenera, który nie biega po boisku i nie strzela goli.
po co zmieniać coś co w tej chwili jest najlepsze ?
a że kilku zawodnikom się nie podoba ? oni mają biegać po boisku i tyle, za to dostają niemałą kasę w klubie który, uwaga - Płaci ! :)
zaczyna się polska, trzeba się dowalić tam gdzie nie trzeba :)

331
LooZ^ pisze:No przyszedł i o ile rok wcześniej ten "analizator" Górnika utrzymał, tak "Franek Smuda Czyni Cuda" tego nie zrobił. Tak, o niczym to nie świadczy, ale rozumiem, że chciałeś kolesia wyśmiać ;)

owszem bo był asystentem Szatałowa i po nim przejął skład, utrzymał się i w nagrodę został pierwszym trenerem który nie wytrzymał nawet sezonu. I nie, nie wyśmiewam go, tylko sposób rozumowania ze "musimy mieć cały sztab analityków".

Aktualnie jak dla mnie Furlepa miał szanse stać się drugim po Piechniczku trenerem, o którym za dzieścia lat wszyscy by wspominali (a w przypadku 3 awansu z rzędu - co również przecież mogłoby się wydarzyć - stanął by na równi z Piechniczkiem)
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

338
Nowy zarząd Odra Opole. Dziś podczas walnego zebrania członków klubu wybrano jego władze na 2-letnią kadencję.

W skład zarządu weszli: Karol Wójcik (przedstawiciel GK Sindbad), Ireneusz Gitlar, Marcin Porzycki (przedstawiciel ECO - ciepło, które lubię) oraz Krystian Ciszewski (rekomendowany przez Grupę Azoty).

W najbliższych dniach zarząd spośród swojego grona wybierze prezesa klubu.

343
Z tego co wiem, "coś" się stało (serio, nie wiem co) jakiś czas temu i bardzo niewielu obrońców JF w klubie zostało, raczej nikt z zarządu, ani nie wśród zawodników. Bardzo ciężko jest cokolwiek wyciągnać z kogokolwiek.

Piłkarze żalili się na archaiczne i ciągle te same ćwiczenia i treningi, brak rozwoju indywidualnego, itd. Każdy może ocenić we własnym zakresie.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

344
LooZ^ pisze:Z tego co wiem, "coś" się stało (serio, nie wiem co) jakiś czas temu i bardzo niewielu obrońców JF w klubie zostało, raczej nikt z zarządu, ani nie wśród zawodników. Bardzo ciężko jest cokolwiek wyciągnać z kogokolwiek.

Piłkarze żalili się na archaiczne i ciągle te same ćwiczenia i treningi, brak rozwoju indywidualnego, itd. Każdy może ocenić we własnym zakresie.
Czyli nie ma co się łudzić, Furlepa już pewnie zwolniony.

345
Ale dzięki tym archaicznym i powtarzalnym treningom są dzisiaj w pierwszej lidze, w stabilnym klubie. A co za tym idzie, mają lepsze CV, pewnie lepsze warunki kontraktu, możliwość pokazania się na wyższym poziomie (TV + widownia).
Dla mnie wykładnikiem jest osiągnięty cel. Miał być awans do II ligi? Był. Miała być walka w górnej części tabeli w II lidze? Była, skończyło się kolejnym awansem. Miała być stabilizacja i rozsądne budowanie drużyny? Była. Przewyższaliśmy często o całą ligę inne zespoły.
ODRA OPOLE 1945

347
To w takim razie strach się bać przyszłego sezonu - skoro piłkarze wygrywali wszystko jak leci mimo tak niesprzyjających okoliczności, to co będzie jak przyjdzie ktoś kto wprowadzi nowatorskie metody treningowe i rozwinie ich umiejętności.

Wygląda na to, że decyzja już zapadła. Ciekawi mnie ten trenerski debiutant, musi być w takim razie świeżo po Szkole Trenerów PZPN, bo w 1 lidze też nie może trenować byle kto (licencja). Jednak to rzeczywiście było by spore ryzyko, w przeszłości z D.Żurawiem wypaliło, ale obecnie szykuje się ciężki sezon, w którym utrzymanie będzie kluczowe. Także skłaniałbym się bardziej ku doświadczonym i utytułowanym (ale młodym, Rumak spełnia kryteria) niż eksperymentom.

348
Geordie's pisze:Ale dzięki tym archaicznym i powtarzalnym treningom są dzisiaj w pierwszej lidze, w stabilnym klubie. A co za tym idzie, mają lepsze CV, pewnie lepsze warunki kontraktu, możliwość pokazania się na wyższym poziomie (TV + widownia).
Dla mnie wykładnikiem jest osiągnięty cel. Miał być awans do II ligi? Był. Miała być walka w górnej części tabeli w II lidze? Była, skończyło się kolejnym awansem. Miała być stabilizacja i rozsądne budowanie drużyny? Była. Przewyższaliśmy często o całą ligę inne zespoły.
Tylko pytanie na ile ten sukces to potencjał tych zawodników, a ile dołożył do tego sukcesu trener Furlepa ? Na pewno ogromna zaleta trenera to doświadczenie. Trudna decyzja, bo dobrze by było aby ten zespół i młodzi zawodnicy się rozwijali. A nie tylko rozwój jako zaciąg nowych lepszych zawodników. Trenerów młodych zdolnych i niedoświadczonych raczej bym unikał typu Żuraw, Ulatowski czy Rumak, chociaż ze Smółką się udało.

349
Ja sam mam bardzo mieszane uczucia, więc ciężko mi się odnieść do trenera Furlepy. Na pewno zrobił coś legendarnego dla Odry i tego nikt mu nie zabierze.

Ja się słabo znam, ale i się specjalnie nie boję o utrzymanie. Spadają bezpośrednio 3 drużyny, a w trakcie sezonu (dla nas wtedy najlepiej) spaść mogą:
- Ruch Chorzów;
- Górnik Łęczna;
- Stomil Olsztyn;
- Pogoń Siedlce

Nawet jeśli nie upadną, to są to pierwsze kluby do walki o utrzymanie. Do tego Wigry Suwałki które już zostały bez kasy, trenera i połowy zawodników - murowany faworyt. Do tego standardowo Chrobry Głogów, Bytovia (też mogą nie dograć) no i na pewno w mojej ocenie Puszcza. Działacze tam nie chcieli awansować, bo wiedzieli czym dla tak małego miasta bez dużych pieniędzy pachnie 1 liga.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

350
No i Smolka mnie nie zaslkoczyl. Wiedzial jak nam oslabic srodkowa linie. W ligach mamy tysiace pilkarzy, a on tak po macoszemu, bo Odra juz dla niego nic nie znaczy. Dziwie sie , ze Mateusza G. nie zabral, bo to jak syn mu przecie. Ale w tym wypadku bal sie spodziewanej krytyki z Mielca, mlodszemu bratu daleko do poziomu starszego. Swoja droga juz dawno temu pisalem, ze sa tzw. gentelmanskie umowy z trenerami, ze po odejsciu ( gdy porzucaja swoj klub na pastwe dla wlasnej kariery) nie zabiora ze soba pilkarzy. Mozna o tym pomyslec.
A panu Waldkowi chcialem podziekowac za wszystko, za ten wspolny czas, gdyz wiele dobrego zrobil dla Odry. A z pilkarzami to wiemy jak jest. No coz Odra to jeszcze nie Slask, ale kto wie, kto wie co czas przyniesie. Dziwi mnie tylko, ze pan Waldemar wybral taka gowniana Stal, bo w czym dzis jest lepsza od Odry. Chyba to, ze maja juz stadion, a my dopiero w planach. Najlepsza kara w ich karierze bedzie, gdy w przyszlym sezonie opolska dwojka " Smolka-Gancarczyk " spadnie do 2 ligi, a Nasza Odra bedzie w czubie tabeli. A czemu nie pomarzyc.