Re: Sezon 2015-16 runda jesienna i wiosenna. Spekulacje, dyskusje, transfery

852
A mi nie. Lech (czy Jaga lub Pogoń) odważnie stawiają na młodych podczas walki o mistrzostwo/awans do europucharów, które są 'nieco' cięższe gatunkowo niż awans na 3 szczebel rozgrywek. W dodatku robią to samowolnie, a Odre obligują do tego przepisy. Zresztą we wspomnianym Lechu w pierwszym składzie tych wychowanków jest kilku, u nas obecnie tylko bramkarz (bo Sypek czy Kolanko wg przepisów nimi nie są).

853
Kazdy MA swoja zasadna opinie. Wedlug mnie juniorzy,mlodziezowcy Odry said slabI Co pokazala wyraznie liga juniorow,porownanie do Lecha,Jagi nie sa wiec trafne (take MI sie wydaje), ale nic nie stoji na przeszkodzie trenerowi,zeby przy prowadzeniu Odry np 3÷0 wpuszczal Kowalskich do gry. Wilk syty owca cala.A wysokich wygranych Odry zapowiada sie duzo. Najwazniejszy jest awans I zgranie zespolu na braze oraz 2 lige.

854
Niechcący wywołałem dyskusje wiec może uściśle. Tego Kowalskiego poobserwowałem w sparingach i moim przekonaniem ma ogromny potencjał. Przy rożnych skacze jak koszykarz, do pomocników wyprowadza piłkę mięciutko, atakowany nie panikuje. Jest lepszy od tego murzyna za czasów Zurawia.
Ja sam byłem raczej parodią piłkarza, ale smród skarpetek z szatni znam i wiem co to jest psychologia grupy, hierarchia drużyny, i ze taki transfer w połowie rundy czasem może więcej spierdolić niż pomoc.
W kontekście awansu, juniorów trzeba sobie przygotować, żeby nie było tak, ze latem trener będzie chciał wzmocnić drużyne a mając tak bardzo szeroką kadrę zacznie skreślać i tak:
Niemczyk- trzy mecze - jeden gol- won
Kowalski 1 mecz -won itp...
Einstein powiedział "Głupotą jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów
Należy wyciągnąć wnioski z poprzedniego awansu!!, przypomnijcie sobie jakich "orłów juniorów" zarząd po awansie kontraktował: Kosut, Krawiec, Pawlak, Tetłak, Skrzypczak, Żmija, Duda, Zapotoczny. To była dopiero patologia, że Odra ze sporego miasta i znana ze szkolenia na trzeci poziom sciągała jakiś szrot z pół polski, zobaczcie jakie kariery porobili!
Zwykle zmiany robi się od 60 minuty, ostatnie dwa mecze 4-1 5-0, ryzyko po h....

855
Zgadzam się ze Snajperem, mlodziez w Odrze jest niestety bardzo słaba i opieranie się tylko na tej mlodziezy i na graczach z regionu nigdy nie daloby awansu powyzej ligi w ktorej aktualnie jestesmy (moim zdaniem). Oczywiscie są wyjątki np Niemczyk, ktory wg mnie jest wyrozniajacym sie mlodym grajkiem i oczywiscie takich zawodnikow nalezy stopniowo wprowadzac do druzyny. Niekoniecznie w 60 min przy stanie 5-0, bo w przypadku wspomnianego Niemczyka czy Kolanko to uwazam ze nie odstają zbytnio od reszty i generalnie od poziomu ligi.
Nie za bardzo natomiast podoba mi sie wprowadzanie rzekomo utalentowanego Sypka (oczywiscie nie mam nic do tego chlopaka). NIe wiem czy to tylko moje zdanie ale widzialem wszystkie mecze w tej rundzie w ktorych gral i generalnie nie rozumiem zachwytów nad nim, mimo że strzelił bramkę (dostawił nogę z metra na pustą bramkę). Moim zdaniem nie potrafi sie ustawic na boisku, ciagle biega nie tam gdzie trzeba, w odbiorze na każda piłke idzie "na raz" wiec generalnie mija się go jak tyczkę, a jego gra w obronie to raczej holowanie przeciwnika niżeli walka o zabranie mu pilki... Rozumiem że powinno sie takich graczy wprowadzac do druzyny ale zastanawiam sie czy to juz czas na niego (jego zmiennik w Rudzie - Kolanko prezentował się 3 klasy lepiej) i obawiam zeby jakiegos meczu po prostu nie zawalil... a przy goniacym nas Bielsku moze to być bolesne.

856
Ja też nie rozumiem zachwytów nad Sypkiem. Moim zdaniem z młodzieżowców grających w Odrze on reprezentuje najniższy poziom. Do tego co pisał adik7 dodałbym straty. Nie zgodzę się natomiast z oceną młodzieżowców, że są słabi. W okresie przygotowawczym w sparingach wcale nie wyglądali gorzej od zawodników doświadczonych. Oprócz wymienionych przez adik7 mam też na myśli Kowalskiego czy Grochowskiego. Kiedy w pierwszych meczach wchodził Kownacki w Lechu, też na boisku mimo zachwytów komentatorów sportowych wyglądał słabiutko. Moim zdaniem, to dwie całe rundy w jego wykonaniu były mizerne z niewielkimi przebłyskami. Ale konsekwentnie na niego stawiano. I teraz mając 19 lat jest pełnoprawnym zawodnikiem ekstraklasy. Oczywiście całej drużyny nie zbudujemy z młodzieżowców, ale sugerowałbym więcej odwagi we wprowadzaniu do pierwszej drużyny. A w przypadku awansu - o czym jestem przekonany - w II lidze to się przełoży na konkretne pieniądze (system premiowania przez PZPN).

864
Witam
Jestem kibicem Wisły Kraków ale mam rodzinę z okolic Opola i Odrę również darze dużą sympatią, irytuje mnie obecność w ekstraklasie i 1lidze klubów pokroju termalici Kluczborka czy chojniczanki a brak klubu takiego jak Odra Opole. Piszę tutaj bo ciężko w internecie znaleźć newsy o Odrze a chciałbym się dowiedzieć od Was z kim Odra zagra baraże w przypadku wygrania ligi? Będzie losowanie czy z góry wiadomo z którym z regionów? Planuje przyjechać na baraże do Opola a jeśli rywalem byłaby garbarnia to i wyjazdowy mecz. Pozdrawiam wszystkich miłośników Odry i życzę Wam powrotu do wielkiej piłki

868
Od kilku osób interesujących się Odrą już usłyszałem opinię, że trener Furlepa nie jest trenerem na lata, w domyśle dostał za zadanie zrobić awans, ale na 2 lige i wyższe potrzeba kogoś z większym doświadczeniem/sukcesami na tych szczeblach. Ja osobiście zdania o trenerze wyrobionego nie mam, ale przed chwilą zobaczyłem tego newsa: http://www.90minut.pl/news/264/news2643 ... zbork.html I od razu pomyślałem, że szkoda, że nie odszedł po rundzie jesiennej, bo to zdecydowanie mój faworyt na obecnym rynku trenerskim w Polsce. Młody, z sukcesami (z takiego wąskiego i marnego składu w Kluczborku rzeźbić takie wyniki to prawdziwa sztuka), z nosem do transferów (wielkorotnie wyszukał w niższych ligach graczy stanowiących póżniej trzon MKSu) i nowoczesny jeśli chodzi o podejście do futbolu. Taki Smółka, ale bardziej pokorny i z lepszymi wynikami. Niezręcznie było by nie przedłużać kontraktu z Furlepą po awansie, ale bardzo bym się ucieszył, gdyby Konwiński poprowadził Odrę w 2 lidze. Ciekawe czy dotrwa bez pracy do lata.

870
respest pisze:Od kilku osób interesujących się Odrą już usłyszałem opinię, że trener Furlepa nie jest trenerem na lata, w domyśle dostał za zadanie zrobić awans, ale na 2 lige i wyższe potrzeba kogoś z większym doświadczeniem/sukcesami na tych szczeblach. Ja osobiście zdania o trenerze wyrobionego nie mam, ale przed chwilą zobaczyłem tego newsa: http://www.90minut.pl/news/264/news2643 ... zbork.html I od razu pomyślałem, że szkoda, że nie odszedł po rundzie jesiennej, bo to zdecydowanie mój faworyt na obecnym rynku trenerskim w Polsce. Młody, z sukcesami (z takiego wąskiego i marnego składu w Kluczborku rzeźbić takie wyniki to prawdziwa sztuka), z nosem do transferów (wielkorotnie wyszukał w niższych ligach graczy stanowiących póżniej trzon MKSu) i nowoczesny jeśli chodzi o podejście do futbolu. Taki Smółka, ale bardziej pokorny i z lepszymi wynikami. Niezręcznie było by nie przedłużać kontraktu z Furlepą po awansie, ale bardzo bym się ucieszył, gdyby Konwiński poprowadził Odrę w 2 lidze. Ciekawe czy dotrwa bez pracy do lata.
Jego umiejętności trenerskich nie mam zamiaru podwarzać ale mam nadzieję że ten człowiek nigdy nie będzie miał nic wspólnego z Odrą

874
Ja jestem spokojny o mecz z Gornikiem bo patrzac sie na forme tych pilkarzy oprocz Madeja to sa slaby zawodnicy.Malecki tak krecil Golanskim ze na druga polowe juz nie wyszedl.Korzym i Golanski nadaja sie narazie na 3 lige.Madej moze byc groznym graczem ale on sam meczu nie wygra.Pozatym wiekszosc zawodnikow ktorzy zamiast grac w ekstrakalsie musza grac w rezerwach najczesciej ma gdzies taki mecz.