Re: 5. kolejka: Odra Opole - Rozwój Katowice (sb. 24.08.2013

29
Dobrze, że Tomasz Drąg przeprasza kibiców, na gazeta.pl., bo o to co wyrabiała obrona z bramkarzem w tym meczu to są jakieś jaja. Pierwsza bramka - gość objeżdza naszego obrońcę i jest sam przed bramkarzem, nie ma żadnej asekuracji drugiego obrońcy. Druga bramka to popis bramkarza. Trzecia bramka to podanie z końca boiska do tyłu i gość bez obstawy strzela naszym za pleców. Czwarta bramka - nasz zawodnik podaje piłkę przeciwnikowi przed polem karnym. Mam wrażenie, że obecna taktyka Odry się nie sprawdza. Niestety w II lidze trudniej strzelić bramkę. Trudno tutaj sądzić, że nasi grają gorzej, bo nie mają doświadczenia w II lidze. Ci nastarsi zawodnicy je mają, tylko jak sądze, taktycznie drużyna gra słabo. Przyjechały drużyny grające z głową no i jest klops. No i obrońcy chyba zapomnieli, że już nie grają przeciwko grajkom z wiosek.

30
Czytając wasze komentarze zastanawiam się czy oglądaliśmy ten sam mecz? Odra we wczorajszym meczu nie zasługiwała nawet na jeden punkt i nie mówię tego z jakimś złym zamiarem. To o czym piszecie, ze posiadamy piłkę, staramy się, tylko mamy pecha to ułamek prawdy. Trener Rozwoju oglądając nasze wcześniejsze mecze, rozpracował nas koncertowo. Gramy dobrze do połowy boiska, dalej nie potrafimy wymienić kilku podań,dziesiątki strat w każdym meczu,w ofensywie nie istniejemy.
1) Do tej pory rozegraliśmy 5 spotkań. W każdym z tych pojedynków, przez pierwsze 45 minut nie istnieliśmy na boisku.
2)Mamy 7 punktów, jednak w meczu z Calisią, która jest najsłabszą drużyną w lidze wygraliśmy po mega szczęśliwej bramce Kocura, ze Zdzichami nie zasługiwaliśmy na remis. Słabo to wygląda.
3)Nie mam pojęcia dlaczego nasi piłkarze nie potrafią wyjebać piłki na aut, tylko ciągłe wybijają je przed pole karne. Danowski powinien chyba dostać jeden mecz przerwy, aby powrócił do swojego grania. Wielka szkoda, że nie zatrzymaliśmy Fecia. Brawo dla zarządu!
4)Obrona - Surowiak do wyjebania jeszcze w tym okienku transferowym, Drąg i Michniewicz mają łącznie prawie 70 lat, chłopaki nie dają rady przez cały mecz. Napastnicy objeżdżają ich jak chcą. Lalko nie gra, Kowalczyk jest bez formy, transferów brak.
5)W drugim meczu z rzędu na boku pomocy gra Wolny, który jest wolny i beznadziejny. Kompletnie niewidoczny na boisku, same straty, lepiej grać w 10 niż z nim.
6)Staję w obronie Kocura, ponieważ podoba mi się jego gra tyłem do bramki, zawsze absorbuje dwóch obrońców, tylko co z tego skoro nie ma później komu oddać piłki. Strzelił 2 bramki, co prawda dwie szczęśliwe, ale bez niego mielibyśmy jeszcze mniej punktów.
7)I na koniec zarzuty do trenera Żurawia.
-dlaczego nie gramy dwoma napastnikami? Mamy problemy ze stworzeniem jakiejkolwiek sytuacji bramkowej, poza stałym fragmentem gry.
-dlaczego nie ma zmian w składzie? Dylemat Kowalczyk czy Surowiak lub Wolny czy Skrzypczak to jak zamienienie dwóch pachołków, trzeba zmienić ustawienie poszczególnych piłkarzy. Dać szansę Setli, Lalce, Łozińskiemu, Wawrzyniakowi, a nie stawiać na tych samych piłkarzy przez cały czas.

PS. Zostało kilka dni okienka, postarać się o dwóch nowych obrońców, bo w przerwie zimowej może już nie być czego ratować.

32
zielu pisze:Mimo wszystko gra nie była taka tragiczna jak wynik. Sytuacji mieliśmy naprawdę dużo, a o wyniku zadecydowały indywidualne błędy oraz mecz życia bramkarza Rozwoju, który wyciągał niemożliwe piłki.
Mówisz mecz życia Sławika?! Zobacz to : http://www.youtube.com/watch?v=8QaPfhyztT8 ! Niektórzy w tamtych czasach dziwili się, że nie dostał powołania do kadry ;]

34
Łukasz 1945 pisze: 1) Do tej pory rozegraliśmy 5 spotkań. W każdym z tych pojedynków, przez pierwsze 45 minut nie istnieliśmy na boisku.
nie wiem jak bylo w Bytowie ale jesli uwazasz ze w meczach z Calisia i Jarota nie istnielismy w pierwszej polowie to na tych meczach chyba nie byles.jednak racja jest ze w ostatnich dwoch meczach pierwsze polowy byly slabe
Łukasz 1945 pisze:4)Obrona - Surowiak do wyjebania jeszcze w tym okienku transferowym,
no niestety Marcel bardzo slabo wyglada czy na prawde nie mamy prawego obroncy lepszego od Marcela?
Łukasz 1945 pisze:Drąg i Michniewicz mają łącznie prawie 70 lat, chłopaki nie dają rady przez cały mecz.
"Leon" trzyma poziom Drag troszke slabiej brakuje mu troche szybkosci

Łukasz 1945 pisze:5)W drugim meczu z rzędu na boku pomocy gra Wolny, który jest wolny i beznadziejny. Kompletnie niewidoczny na boisku, same straty, lepiej grać w 10 niż z nim.
rzeczywiscie dziwie se ze trener Zuraw ustawia go na boku pomocy bo sie nie nadaje do gry na tej pozycji ale to pokazuje ze mamy problem z mlodziezowcami
Łukasz 1945 pisze:7)I na koniec zarzuty do trenera Żurawia.
-dlaczego nie gramy dwoma napastnikami? Mamy problemy ze stworzeniem jakiejkolwiek sytuacji bramkowej, poza stałym fragmentem gry.
wieksza ilosc napastnikow nie zawsze przeklada sie na stworzone sytuacje problemem jest to ze na boku pomocy w pierwszych kolejkach gral Krawiec , Skrzypczak i Wolny praktycznie nie bylo gry strona po ktorej znajdowali sie ci zawodnicy atakowalismy albo srodkiem albo strona Tomanka co bylo bardzo czytelne i to jest moim zdaniem glowny problem - ze tak na prawde brakuje nam drugiego skrzydla i dlatego gra ofensywna nie wyglada ostatnio najlepiej i tu widze nastepujace rozwiazanie - albo dajemy Kosuta na bramke i na bok obrony Krawiec/Skrzypczak co pozwoli dac na drugie skrzydlo Cielucha/Krysiana badz w miejsce Surowiaka na prawa obrone dac Skrzypczaka ktory jest prawonozny.

Łukasz 1945 pisze:-dlaczego nie ma zmian w składzie? Dylemat Kowalczyk czy Surowiak lub Wolny czy Skrzypczak to jak zamienienie dwóch pachołków, trzeba zmienić ustawienie poszczególnych piłkarzy. Dać szansę Setli, Lalce, Łozińskiemu, Wawrzyniakowi, a nie stawiać na tych samych piłkarzy przez cały czas.
dlaczego nazwales Skrzypczaka pacholkiem po jednym slabym meczu z Ruchem? takie uroki zawodnikow mlodziezowych ze maja wahania formy w ekstraklasie mlodzi rowniez maja wahania formy a pragne Ci kolego przypomniec ze Skrzypczak w meczu z Jarota ani raz nie zostal miniety na swojej stronie(przynajmniej sobie takiej sytuacji nie przypominam) do tego wywalczyl rzut karny oraz imponowal spokojem - zadna dluga pilka go nie przeszla ba zgrywal pilke glowa tak ze mozna bylo rozegrac akcje a nie wybijal pilke po autach.moim skromnym zdaniem gracz meczu z Jarota.z Calisia rowniez gral dobrze tak wiec bez pochopnych ocen. a co do reszty zdania zgadzam sie ze potrzebne sa zmiany - dalbym szanse Lalce(w miejsce Draga) Wawrzyniakowi(w miejsce Glanowskiego).Glanowski w pierwszych dwoch meczach na naszym stadionie dawal druzynie to czego od niego wymagam czyli pokazywania sie do gry rozprowadzania pilki i przede wszystkim swietne przerzuty( w tych pierwszych dwoch domowych meczach jego przerzuty byly na poziomie Ariela Borysiuka ktory ma to opanowane do perfekcji) jednak ostatnie mecze slabe dlatego dalbym szanse Wawrzyniakowi

36
W moim poście zamieściłem i słowa krytyki i słowa alternatyw jakich musimy szukać, by w następnych meczach grać zdecydowanie lepiej. Zauważ, że wymieniłem tylko Surowiaka i Wolnego z nazwiska, ponieważ to co prezentują na boisku mnie przeraża. Broniłem Kocura, który moim zdaniem robi co może, a słowa dotyczące Michniewicza i Drąga to moje spostrzeżenie, że ich wiek nie pozwala im na 90 minut zapierdalania. A to, że nie piszę wspaniałomyślnych postów po zwycięstwie z Jarotą czy Calisią to oznaka, że nie potrafię docenić naszego zespołu? Mamy problem w ofensywie i trener Żuraw musi znaleźć odpowiedz dlaczego tak się dzieje.

37
fan z krytej pisze:nie wiem jak bylo w Bytowie ale jesli uwazasz ze w meczach z Calisia i Jarota nie istnielismy w pierwszej polowie to na tych meczach chyba nie byles.jednak racja jest ze w ostatnich dwoch meczach pierwsze polowy byly slabe
Podtrzymuję swoją opinię. Z Jarocinem i Kaliszem graliśmy poniżej oczekiwać w pierwszej połowie. Jednak w tych meczach zdobyliśmy 6 punktów, więc nie było powodu do niepokoju. Z drugiej strony te zespoły uważane są jedne z najsłabszych, więc trudno było cokolwiek zauważyć.
fan z krytej pisze:"Leon" trzyma poziom Drag troszke slabiej brakuje mu troche szybkosci
Powinien grać jeden z nich obok kogoś młodszego, szybszego, bardziej zwrotnego.
fan z krytej pisze:dlaczego nazwales Skrzypczaka pacholkiem po jednym slabym meczu z Ruchem? takie uroki zawodnikow mlodziezowych ze maja wahania formy w ekstraklasie mlodzi rowniez maja wahania formy a pragne Ci kolego przypomniec ze Skrzypczak w meczu z Jarota ani raz nie zostal miniety na swojej stronie(przynajmniej sobie takiej sytuacji nie przypominam) do tego wywalczyl rzut karny oraz imponowal spokojem - zadna dluga pilka go nie przeszla ba zgrywal pilke glowa tak ze mozna bylo rozegrac akcje a nie wybijal pilke po autach.moim skromnym zdaniem gracz meczu z Jarota.z Calisia rowniez gral dobrze tak wiec bez pochopnych ocen.
Ponawiam, Jarota i Calisia to jedne z najgorszych drużyn w drugiej lidze zachodniej, to że na ich tle grał dobrze, wiele nie świadczy. Jednak zgodzę się, że mogłem zbyt pochopnie go uprzedmiotowić.

38
Łukasz 1945 pisze:Podtrzymuję swoją opinię. Z Jarocinem i Kaliszem graliśmy poniżej oczekiwać w pierwszej połowie. Jednak w tych meczach zdobyliśmy 6 punktów, więc nie było powodu do niepokoju. Z drugiej strony te zespoły uważane są jedne z najsłabszych, więc trudno było cokolwiek zauważyć.
w pierwszym swoim poscie napisales ze "gramy dobrze do polowy boiska" tak wiec pomyslalem ze odnosisz sie do wszystkich meczow dlatego sprostowalem o tych pierwszych polowach z meczach z Calisia i Jarota poza tym napisales ze nie istnielismy czyli wynika z tych slow na to to Jarota i Calisia dominowaly w tych polowach a to nie jest prawda bo w pierwszych polowach tych meczow potrafilismy utrzymac pilke na polowie rywala a brak goli byl wynikiem braku skutecznosci oraz tego ze rywale mieli sily sie przesuwac i w drugich polowach w/w meczow gdy rywal juz nie przesuwal tak dobrze strzelilismy nastepne bramki i kreowalismy nastepne sytuacje a co do tego ze gramy dobrze do polowy boiska to niestety mozna bylo zauwazyc w meczu ze Zdzichami oraz szczegolnie w 1 pol piatkowego meczu ktore pod tym wzgledem byly slabe.

Łukasz 1945 pisze:Ponawiam, Jarota i Calisia to jedne z najgorszych drużyn w drugiej lidze zachodniej, to że na ich tle grał dobrze, wiele nie świadczy. Jednak zgodzę się, że mogłem zbyt pochopnie go uprzedmiotowić.
moze i w/w druzyny to nie jest czolowka ale tez trzeba wziac pod uwage fakt ze to sa jego pierwsze mecze na poziomie II ligi i w ogole w pilce seniorskiej bo do tej pory gral tylko w mlodej ekstraklasie

39
fan z krytej pisze:w pierwszym swoim poscie napisales ze "gramy dobrze do polowy boiska" tak wiec pomyslalem ze odnosisz sie do wszystkich meczow dlatego sprostowalem o tych pierwszych polowach z meczach z Calisia i Jarota poza tym napisales ze nie istnielismy czyli wynika z tych slow na to to Jarota i Calisia dominowaly w tych polowach a to nie jest prawda bo w pierwszych polowach tych meczow potrafilismy utrzymac pilke na polowie rywala a brak goli byl wynikiem braku skutecznosci oraz tego ze rywale mieli sily sie przesuwac i w drugich polowach w/w meczow gdy rywal juz nie przesuwal tak dobrze strzelilismy nastepne bramki i kreowalismy nastepne sytuacje a co do tego ze gramy dobrze do polowy boiska to niestety mozna bylo zauwazyc w meczu ze Zdzichami oraz szczegolnie w 1 pol piatkowego meczu ktore pod tym wzgledem byly slabe.
Różnica między nami jest taka, że ja staram się porównywać grę naszych piłkarzy do zespołów lepszych, a Ty nachalnie do zespołów, które będą miały nikła szansę na utrzymanie. Mecz z Calisią stał na bardzo słabym poziomie, wiadomo, że przez 90 minut meczu, uda się przeprowadzić jakieś akcje ofensywne. Przecież cały mecz piłka nie będzie krążyła w środkowej części boiska. Nie rozumiem tylko jednego, Odra może strzelać bramki tylko wtedy kiedy rywal opadnie z sił, tak jak w meczu z Jarotą? Ciągle gramy stałym tempem, na dwa kontakty, każda próba szybszej gry kończy się nieporozumieniem bądź przechwytem rywala i w tym całe sedno. Gramy zbyt czytelnie.

41
Odra zagrała:
po pierwsze - nieskutecznie (powinniśmy strzelić lekko ze 3 - 4 bramki)
po drugie - niefrasobliwie w obronie (podarowaliśmy rywalom 2 jak nie 3 nawet bramki)
Więc nie generalizowałbym patrząc tylko na rezultat

Jednak ciekawi mnie kwestia wzmocnień:
1. Lalko - siedzi na ławce
2. Kocur - brakuje mu w tej chwili tego, czego potrzebujemy czyli skuteczności
3. Glanowski - moim zdaniem nie wnosi zbyt wiele
4. Krysian - j/w, poza tym na ławce w ost. meczu
5. Skrzypczak - myślę, że jest materiałem na dobrego bocznego obrońcę

Mam nadzieję, że nowi zaczną spełniać swoją rolę i znacząco wpłyną na jakość gry zespołu.
ODRA OPOLE 1945

43
LooZ^ pisze:To ty chyba mało meczów Odry widziałeś, jak ten ma dla ciebie cokolwiek wspólnego z profanacją. Ten mecz mógł się równie dobrze skończyć 3:1 i byłby to bardziej sprawiedliwy wynik niż 0:4.
Kiedy ja byłem stałym bywalcem na Oleskiej to Ciebie w planach nie było. Jeżeli takie mecze w wykonaniu Odry na Tobie wrażenia nie robią to chwal dalej i krytykuj wpisy kibiców. Ja w sobotę poczułem to co wcześniej wpisałem. 0:4 sprzed 12 lat na mnie takiego wrażenia nie zrobiło jak to sobotnie. Jeżeli słychać głosy o wielkim pechu to trwa on już za długo. A to słupek był nie tam gdzie trzeba, a to źdźbło trawy wyrosło krzywo Surowiakowi pod nogą a to bramkarz być może zostawił GPSa w szatni i stracił orientację gdzie jest jego bramka itd., itd. Dość oglądania spacerków po murawie. Kto by nie przyjechał na Oleską to zap....a do utraty sił a miejscowi pierwszą połowę przetruchtają i potem gonią wynik.

44
Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Mecz może nie wyjść - zdarza się ale to już kolejny z rzędu... Nie widzę powodów dla, których można usprawiedliwiać wynik, z calisią na farcie 3 pkt ze zdzichami na farcie 1 pkt. Przypomnijcie sobie ile osób pisało, że w trzech meczach u siebie MUSI ALE TO MUSI być co najmniej 9 pkt a już na pewno 7! A mamy fartowne 4 i to i tak dobrze, że tyle a nie mniej bo z taką grą szału w lidze nie zrobimy... (mam na myśli utrzymanie)

45
Juz nie chodzi o szal, ale min 8 miejsce, bo na cos wiecej raczej trudno liczyc. gralismy z bolkami, Calisia ostatnia w tabeli a pamietamy jak mecz wygladal. Bramkarz tez uczy sie powoli przejscia z 3 do 2 ligi. Fec ma duzo wieksze doswiadczenie a to wazny element w tej lidze. Dwa ostatnie mecze to dwa zajebiste bledy bramkarzaw tak waznych momentach.
Przeciw Chrobremu ( bardzo ciezko ) ale moze powrocic wiara w umiejetnosci i tak wazna pewnosc w poczynaniach. Nie moge zrozumiec rowniez, ze Surowiak tak dobrze zagral z Ruchem Z, a teraz przeciw Rozwojowi tak niepewnie. Zbyt duze wachania formy. Ale bedzie dobrze - musi byc. Liga jest bardzo wyrownana i kazdy moze wygrac mecz nawet z liderem, dlatego za wczesnie na lament. Minus : takie porazki jak ostatnia kibicow nie przyciagna, Odra jest beniaminkiem i tutaj pojawia sie juz wspominany problem - pewnosci w swoje umiejetnosci. Jeszcze jedna porazka i Nasi pilkarze beda wychodzic na drzacych nogach i z gesia skorka, dlatego tak wazne jest Nasze wsparcie - Wszyscy do Glogowa !

Moderator. Na tym kończymy temat..