Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda wiosenna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

Kris88 pisze:
niedziela, 29 grudnia 2024, 18:33
i to chyba on znokautował Mikinicia w Gliwicach.
W takim razie ciekawe o Damianie Troncie myśli Bartek Kolanko :)

Co do Bieleckiego - zdziwiłbym się, gdyby przychodził jako trzeci bramkarz mając w tamtym sezonie nawet kilka meczów rozegranych w Ekstraklasie, wcześniej będąc podstawowym zawodnikiem Ruchu w drugiej i pierwszej lidze.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda wiosenna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

respest pisze:
niedziela, 29 grudnia 2024, 17:21
Następnym nowym nabytkiem ma być kolejny były gracz Skrobacza, bramkarz Jakub Bielecki. W klubie od ściany do ściany - najpierw dali wolną rękę dyrektorowi sportowemu, a teraz dają trenerowi. Dla mnie to wystawia słabą notę zarządowi, który zachowuje się jak dziecko we mgle.
100% zgody.

Co do bramkarza, to po prostu potrzebowaliśmy trzeciego, ale niepokoi mnie tutaj dawny podopieczny Skrobacza - wobec chęci wystawiania Wójcika i posiadania Halucha (bramkarza z czołówki tej ligi) chyba nie jest korzystne dokładanie kolejnego zawodnika, który nie powinien mieć szans na grę, a jednak wspiera tworzenie się podgrupy w szatni.

zebro pisze:
niedziela, 29 grudnia 2024, 22:13
Jeszcze co do tych transferów:
Tront - alternatywa dla Purzyckiego (typowy przecinak)
Kobusinski - jak rozumiem po charakterystyce, chyba alternatywa dla Czaplińskiego
Bramkarz - bo musi by trzeci

Kreatywności w ofensywie na razie nie widać…
Skrobacz najprawdopodobniej będzie chciał grać 3421. W nowym ustawieniu grając wahadłowymi, bez skrzydłowych(których jesienią nie mięliśmy a byli podstawą ofensywy), inaczej się rozłożą akcenty w ofensywie. Na wahadłach mamy Szreka Spychałę Bartosza i Nowaka, grając dwoma "10" Prikrylem i Czaplą/Kobusinskim można wtedy wspomóc Prikryla który powinien pokazać więcej jakości w kreowaniu. Mansfeld na 9 też wniesie w też wniesie więcej jakości.

Nie wiem jak będzie wyglądać sytuacja skrzydłowych Midy Zawady i Szklińskiego - nie pasują do 3421.
Brakuje jeszcze kogoś do SFG i lewego stopera ewentualnie jakościowego młodzieżowca.

queswho pisze:
poniedziałek, 30 grudnia 2024, 13:28
zebro pisze:
Kobusinski - jak rozumiem po charakterystyce, chyba alternatywa dla Czaplińskiego

Skrobacz najprawdopodobniej będzie chciał grać 3421.
Ja chyba bardziej obstawiałbym 3412. Z przodu jest Muratović, Wolny, Kobusiński i prawdopodobnie Mansfeld. 4 napastników, żeby grać jednym?

wijamurzyn pisze:
poniedziałek, 30 grudnia 2024, 14:48
queswho pisze:
zebro pisze:

Skrobacz najprawdopodobniej będzie chciał grać 3421.
Ja chyba bardziej obstawiałbym 3412. Z przodu jest Muratović, Wolny, Kobusiński i prawdopodobnie Mansfeld. 4 napastników, żeby grać jednym?
Mam dziwne przeświadczenie, że nie będziemy mieli w składzie tylu napastników i nastąpi odejście jednego.

queswho pisze:
zebro pisze:

Skrobacz najprawdopodobniej będzie chciał grać 3421. W nowym ustawieniu grając wahadłowymi, bez skrzydłowych(których jesienią nie mięliśmy a byli podstawą ofensywy), inaczej się rozłożą akcenty w ofensywie. Na wahadłach mamy Szreka Spychałę Bartosza i Nowaka, grając dwoma "10" Prikrylem i Czaplą/Kobusinskim można wtedy wspomóc Prikryla który powinien pokazać więcej jakości w kreowaniu. Mansfeld na 9 też wniesie w też wniesie więcej jakości.

Nie wiem jak będzie wyglądać sytuacja skrzydłowych Midy Zawady i Szklińskiego - nie pasują do 3421.
Brakuje jeszcze kogoś do SFG i lewego stopera ewentualnie jakościowego młodzieżowca.

Stoper i jednocześnie całkiem obiecujący mlodziezowiec ma być z 3 ligi tylko że prawonożny

"Marcel Mansfeld został wypożyczony do końca sezonu z Miedzi Legnica do Odry Opole. 23-letni napastnik jednocześnie przedłużył kontrakt z Miedzią do 30 czerwca 2027 roku.

23-letni napastnik jesienią rozegrał 17 spotkań i strzelił pięć bramek w Betclic I lidze."

Półroczne wypożyczenie, nawet nie młodzieżowca, mając na tej pozycji Muratovica, Wolnego i ledwo sprowadzonego Kobusinskiego. W dodatku przedłuża kontrakt z klubem macierzystym, czyli nie chcą go oddać po wypożyczeniu a jedynie ograć. Po prostu nie rozumiem.

respest pisze:
wtorek, 31 grudnia 2024, 10:09
"Marcel Mansfeld został wypożyczony do końca sezonu z Miedzi Legnica do Odry Opole. 23-letni napastnik jednocześnie przedłużył kontrakt z Miedzią do 30 czerwca 2027 roku.

23-letni napastnik jesienią rozegrał 17 spotkań i strzelił pięć bramek w Betclic I lidze."

Półroczne wypożyczenie, nawet nie młodzieżowca, mając na tej pozycji Muratovica, Wolnego i ledwo sprowadzonego Kobusinskiego. W dodatku przedłuża kontrakt z klubem macierzystym, czyli nie chcą go oddać po wypożyczeniu a jedynie ograć. Po prostu nie rozumiem.
Wolny za słaby na 1 ligę, Kobusiński pewnie będzie grać na 10. A kto wie, może Muratović odejdzie

gonzalo pisze:
środa, 1 stycznia 2025, 19:29
Jak ktoś może uważać że Mansfeld to słaby ruch bo wypożyczenie pół roku? Zobaczcie na FB Miedzi reakcje kibiców o tym że przychodzi do nas, to mówi samo za siebie. Gość daje sporo i pomoże się utrzymać, o Troncie też pisali że walczak a takich nam potrzeba też
Może dlatego że ktoś nie patrzy krótkowzrocznie ?
Za pół roku go nie będzie więc co nam po nim?
To nie jest zawodnik który sam wygra nam mecz, potrzeba mu dobra obsługa przez resztę zespołu a jeśli faktycznie cały zespół będzie grał lepiej to myślę że Muratovic też by strzelał więcej

gonzalo pisze:
środa, 1 stycznia 2025, 19:29
Gość daje sporo i pomoże się utrzymać
Nie chciałbym zabrzmieć buńczucznie, bo wiem jaka to była runda w wykonaniu Odry i że wszystko jest teoretycznie możliwe. Ale właśnie dlatego że wiem jak było źle, to nie wierzę, że tak zła runda się powtórzy, to jedno. Drugie to sytuacja Pogoni Siedlce i Stali Stalowa Wola, które mają stratę punktową, a nie zanosi się tam, aby sytuacja się poprawiła (tym bardziej, że w Stalowej Woli zaczynają robić nerwowe ruchy i ściągają zaciąg szrotu podsuwany przez zagranicznych agentów). Po trzecie - Kotwica i jej sytuacja - dzisiaj kontrakt rozwiązał najlepszy piłkarz, zaraz odejdzie najlepszy napastnik, a za chwilę kolejni podstawowi piłkarze wraz z trenerem, a na ich miejsce mogą przyjść podejrzani następcy z Ukrainy (ci sami co rok temu "ratowali" Zagłębie Sosnowiec). Na prawdę trzeba by się mocno postarać, żeby zlecieć, dlatego tym bardziej nie rozumiem takiego wypożyczania na jedną rundę (a zaraz pewnie tak samo zrobią z tym piłkarzem Górnika, który potencjał ma super, ale miałby sens jedynie jego transfer).

Za dużo już widziałem tych klubów chylących się ku upadkowi, mających się wycofać, a grających rewelacyjne rundy. Co więcej, zagraliśmy bardzo słabo na jesień, ale w jednym aspekcie po prostu się skompromitowaliśmy i było to strzelanie bramek z gry. Straciliśmy dużo goli, ale pracowały na to kompromitujące pojedyncze mecze, natomiast ofensywnie nie istnieliśmy - i tu z jednej strony rozumiem chęć poszerzenia możliwości w ataku, ale zgadzam się też że nie może to być kosztem całkowitego pogrzebania patrzenia wprzód, bo w kolejnych rundach możemy mieć ten sam problem.

Akurat Mansfelda będę bronił - na taki transfer na pewno wszyscy byśmy się ucieszyli, gość wydaje się być gotowy do tego, żeby być jednym z topowych napastników tej ligi. Gdyby Miedź awansowała, to też różnie może być i wcale tak ochoczo do Legnicy nie muszą go chcieć ściągać. Tak czy inaczej, wydaje się to być gotowy, dobry produkt. Z kolei gościa z Górnika brałbym tylko jako transfer - zdaje sie nie jest juz młodzieżowcem, więc to też nie jest żadne ratowanie się porządnym młodzieżowcem na jedną rundę, a budowanie gościa w I lidze dla Górnika w naszej sytuacji to raczej słaby biznes.

Ale duży plus widzę w tym, że kadra na start przygotowań będzie w miarę dopięta.
Przypomnicie kiedy wraca Łyszczarz?

Uważam że Pogoń Siedlce wcale nie jest skazana na spadek. Mimo że nie byłem fanem gry Noconia (jednak wolę otwartą grę jak Jagiellonia i wyniki 4:3 niż 1:0 po piłkarskich szachach) to jest to solidny trener i robi robotę, szczególnie w obronie. Nie skreslalbym Pogoni tak szybko. Kotwica póki się oficjalnie nie wycofa i będą walkowery za mecze z nimi to możemy sobie pierdolić, tak jak ktoś wspomniał wyżej już były drużyny z problemami/które miały się wycofywać a potem jechali z w lidze. Piłkarze w takim klubie mogą grać kupę a równie dobrze mogą grać na 200% żeby zostać wyhaczonym przez inny klub póki jest szansa.
Co do wypozyczen - Odra nie jest klubem pierwszego, drugiego czy trzeciego wyboru dla zawodników. Jest u nas stabilizacja finansowa, płacimy nie dużo ale na czas, nie słyszałem żeby wypłaty się spóźniały czy były jakieś problemy, ośrodek treningowy mamy zajebisty i gra na poziomie 1 ligii. No i nowy stadion oczywiście. Ale to tyle co mamy do zaoferowania, my jesteśmy średniakiem, który naprzemiennie gra o wysokie cele jak baraże i o utrzymanie. Do tego mieliśmy wyrwę od ligii centralnej przez spadek do IV ligii i zaczynanie od nowa jako Oderka, przez co sporo ludzi o nas "zapomniało" - może nie dosłownie ale zapomniało o nas trochę piłkarsko. Nie gramy w ekstraklasie już tyle lat że większość młodych nawet nie wie że kiedykolwiek tam byliśmy, a jak widzą tabele wszechczasów Ekstraklasy to jest zdziwienie. Jest multum klubów które mają o wiele więcej do zaoferowania i musimy każdą opcje rozważyć. Skoro jest do wypożyczenia gość, który robi robotę może nie jako "główny" napadzior (z tego co czytałem to zajebisty joker, dużo walczy, strzela co może) ale ktoś kto może dać coś ekstra czego nam wcześniej brakowało i jeśli ma to pomoc w utrzymaniu to dla mnie jak najbardziej.
Nie byłem zwolennikiem zatrudniania Sobola, ale nie komentowałem spory czas bo każdemu trzeba dać szansę. Za to do Skrobacza jestem bardzo przekonany, według mnie kozak transfer. Próbował lepić co mógł mimo tylu kontuzji, niestety nie wyszło do końca, ale jednak jesteśmy powyżej kreski i teraz ma czas żeby to poukładać. Widać że ściąga znajomych zawodników z którymi już grał, robili mu awanse, przez co wydaje mi się że ma dużo do gadania przy transferach. Jeśli tak i on jest za tym żeby wypożyczyć Mansfelda, a jest taka szansa, to to zróbmy.
Lepiej odpuścić ściąganie takich zawodników i przy ewentualnym spadku żałować tego? A potem budować od 2 ligii co będzie jeszcze cięższe przez mniejsze wpływy, mniejszy prestiż a 2 liga wcale taka lekka do przejścia nie będzie żeby wrócić.
Na koniec chciałbym dodać że ja osobiście nie wierzę w spadek.