Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

Na układy nie da rady , nawet taka Polonia Bytom ma od Adidasa a my zawsze Jako. Mi osobiście koszulki Odry nie przeszkadzają jakoś bardzo , nie są najgorsze taki średniak w tym sezonie będzie. Ale te detale o których jest wyżej napisane to smutna rzeczywistość i wstyd żeby tak działał profesjonalny klub. Jutro spotkanie z zarządem Odry to jak ktoś z forum na nim będzie może się wypowiedzieć w tym temacie , ciekawe co powiedzą.

Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

Skopiuję od damesa:

* W sierpniu spotkanie klub-kibice w sprawie pomysłów na nowy stadion - nazwy trybun, graffiti i wszystko inne co byśmy chcieli. Klub nie jest decyzyjny ale ZK słucha tego co klub by chciał
* bilety na nowy stadion będą jeszcze droższe niż są obecnie
* budżet na marketing zwiększy sie o 15-20%
* nie ma tematu zmiany partnera technicznego - zostajemy z JAKO
* jest w planach stadionu Muzeum (małe pomieszczenie) ale Prezes chciałby by elementy historyczne były rozsiane po nowym stadionie i tworzyły interaktywne muzeum
* Fundacja ODRA OPOLSKA została powołana by ubiegać się o środki, o które Spółka nie może
* nie ma w planach huczne go meczu otwarcia w zimie, tylko MOCNY MECZ na Urodziny w czerwcu
* klub czyni starania o zmianę nazwy ulicy. Planują konsultacje społeczne
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

respest pisze:
środa, 17 lipca 2024, 18:54
Niektórzy narzekali na brak napastników, to zarząd wziął sobie to aż za bardzo do serca i będziemy mieć ich nadmiar.

Wolałbym jakiegoś środkowego pomocnika, ale liczę, że jeszcze nie koniec aktywności na rynku transferowym.
No nie wiem, czy nadmiar z napastnikami. Sula kontuzja, powrót Czapli do gry też niepewny. Muratovic też często kontuzjowany był.

Co do transferów Wolnego i Walczaka - trudno traktować to w kategorii wzmocnień. Walczak raczej grał ogony w II-ligowej Pogoni Siedlce (chociaż w sparingach Rakowa wyglądał podobno nieźle), Wolny w sumie również nie był zawodnikiem pierwszej 11 na wiosnę w Polonii. Odczytuję te ruchy jako łatanie na szybko dziur jakie nam powstały w ataku oraz uzupełnienia składu o młodzieżowca.

W ogóle mam wrażenie, że w tym sezonie będziemy mieli inną taktykę na wystawianie młodzieżowca. Nie mamy ani jednego, wobec którego moglibyśmy stawiać konkretne oczekiwania. Mida sprawdził się 2 poziomy rozgrywkowe niżej, Walczak jak już pisałem wyżej też w lidze jeszcze nie błysnął, co do naszych wychowanków to już dawno przestałem mieć jakiekolwiek oczekiwania. Czyli będzie kilku do wyboru, ale żaden nie daje minimum gwarancji jakości jak to było w przypadku wielu naszych dotychczasowych wypożyczeń (np. Antczak, Pingot, Moder).

zebro pisze:
czwartek, 18 lipca 2024, 14:38
Co do transferów Wolnego i Walczaka - trudno traktować to w kategorii wzmocnień. Walczak raczej grał ogony w II-ligowej Pogoni Siedlce (chociaż w sparingach Rakowa wyglądał podobno nieźle), Wolny w sumie również nie był zawodnikiem pierwszej 11 na wiosnę w Polonii. Odczytuję te ruchy jako łatanie na szybko dziur jakie nam powstały w ataku oraz uzupełnienia składu o młodzieżowca.

W ogóle mam wrażenie, że w tym sezonie będziemy mieli inną taktykę na wystawianie młodzieżowca. Nie mamy ani jednego, wobec którego moglibyśmy stawiać konkretne oczekiwania. Mida sprawdził się 2 poziomy rozgrywkowe niżej, Walczak jak już pisałem wyżej też w lidze jeszcze nie błysnął, co do naszych wychowanków to już dawno przestałem mieć jakiekolwiek oczekiwania. Czyli będzie kilku do wyboru, ale żaden nie daje minimum gwarancji jakości jak to było w przypadku wielu naszych dotychczasowych wypożyczeń (np. Antczak, Pingot, Moder).
Może będziemy grali dwójką napastników? Muratović, Wolny, Walczak, prędzej czy później wróci Sula (prędzej) i Czapliński (później), więc jeśli gralibyśmy jednym, to dwóch z nich siedziałoby na trybunach.
Mnie bardziej martwi środek pola. Nie mamy nikogo o profilu Purzyckiego, więc w przypadku jego kontuzji, czy pauzy za żółte kartki, nie mamy nominalnego defensywnego pomocnika (mam na myśli takiego odpowiedzialnego głównie za odbiór, a nie kreowanie akcji). Co do skrzydeł, o których pisałem wcześniej, to zapomniałem jeszcze o Bartoszu. Przy zdrowym Spychale, właśnie Bartosz może grać wyżej.
E: Walczak jednak out? http://www.90minut.pl/news/333/news3330 ... akowa.html

Masz na myśli Dawida Czaplińskiego czy Wolnego? Co do Wolnego to też zajebista sprawa że wrócił, on zawsze gryzł trawę i zapierdalal, transfer na mega plus takich ludzi nam trzeba. Zauważcie ile mamy młodych w 1 drużynie z juniorów + wraca taki lokals jak Wolny, może tak trzeba to budować? Gwarancja że będą zapierdalać, może Surzyn czy Wróbel tak naprawdę byli lepsi ale że mało młodych grało to myśl że jak spierdolą to wejdzie drugi pętała im trochę nogi? Tak sobie luzno myślę

gonzalo pisze:
czwartek, 18 lipca 2024, 23:13
Zauważcie ile mamy młodych w 1 drużynie z juniorów + wraca taki lokals jak Wolny, może tak trzeba to budować? Gwarancja że będą zapierdalać,
Skład trzeba budować tak, żeby był dobry. Jeżeli okazałoby się, że można mieć zawodnika dobrego i młodego - super, będzie można na nim zarobić. Jeżeli okazałoby się, że taki dobry zawodnik jest z regionu - super, zawsze to element identyfikacji z klubem. Jeżeli będzie się wyróżniał, to i tak odejdzie. Jak będzie za słaby, to po co go trzymać w składzie?
Natomiast składu nie buduje się po to, żeby był lokalny. No chyba, że to jest celem nadrzędnym, ale wtedy przestańmy się bawić w 1 ligę, w IV lidze mieliśmy bardzo lokalny skład. To, że mamy dużo młodych w SZEROKIEJ kadrze, niczego jeszcze nie zmienia - jeżeli będą w stanie coś wnieść na boisku, wtedy będzie można coś o nich powiedzieć.

gonzalo pisze:
piątek, 19 lipca 2024, 10:31
Uważam że przesadzasz, 1 liga to nie La Liga, ile mieliśmy dobrych zawodników którzy chuja grali?
Żadnych. Dobry zawodnik to taki, który dobrze gra, a nie ma znane nazwisko.
Odwdzięczę się pytaniem - ilu mieliśmy dobrych wychowanków na poziom 1 ligi? I przy okazji wskaż dobrych zawodników z regionu, którzy na ten moment prezentują odpowiedni poziom i chcieliby grać w Odrze? Fajnie, że jest Czapliński, fajnie że mieliśmy będącego już jedną nogą po drugiej stronie rzeki Niziołka. Marzec woli Katowice, Klemenz też, Deja woli Łęczną.

Taka ciekawostka, jak tabelę I ligi na koniec sezonu ustawiają bukmacherzy (w tym przypadku STS, uszeregowałem po kursach na awans):
1. Wisła Kraków
2. Arka Gdynia
3. Ruch Chorzów
3. Wisła Płock
3. ŁKS Łódź
6. Miedź Legnica
7. Termalica
8. Warta Poznań
9. GKS Tychy
10. Odra Opole
10. Górnik Łęczna
12. Stal Rzeszów
12. Polonia Warszawa
14. Znicz Pruszków
15. Chrobry Głogów
15. Kotwica Kołobrzeg
17. Stal Stalowa Wola
17. Pogoń Siedlce

Patrząc po kursach, dużo bardziej prawdopodobny wydaje się nasz spadek (1:8) niż awans (1:20).
Ja osobiście trochę inaczej widziałbym tabelę - mam więcej wiary w Miedź (zdecydowane ruchy kadrowe zaraz po zakończeniu sezonu, więcej czasu na zgranie), a mniej w spadkowiczów z ekstraklasy. Dosyć mocno niedoceniona w tym zestawieniu wydaje mi się Stal Rzeszów, która miała tragiczny początek zeszłego sezonu, ale w miarę upływu czasu ładnie się rozkręcała, a w dosyć mały stopniu zmienił jej się skład. Pogoń Siedlce i Stal Stalowa Wola, a do tego zapewne Kotwica wydają się bardzo mocnymi kandydatami do spadku, to pewna nowość względem poprzedniego sezonu, gdzie trudno było wytypować najsłabsze drużyny.

Też uważam że Miedź będzie bardzo mocno walczyć o bezpośredni awans. Do tego pewnie Arka i obie Wisły. Z kolei na papierze do spadku powinny szykować się Pogoń, Kotwica i Znicz, ale nie zdziwiłbym się gdyby jednak Chrobry czy Stal Rzeszów się też broniły. Stalową Wolę upatruję jako czarnego konia, oczywiście zaraz obok nas, bo znów znajdziemy się w barażach. ;-)

A i tak wiadomo że to #pierwszaligastylzycia, więc zarówno awansuje jak i spadnie przynajmniej jedna drużyna której nikt nie zakłada przed sezonem.