Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

Do przerwy 0:1 pisze:Wg. moich szacunków 14 -stu ma ważne kontrakty tylko do końca czerwca. Z iloma Odra nie podpisze przedłużenia ?
Mam nadzieję, że ze Staroniem i Sobczyńskim (obaj to poziom nawet nie 2-ligowy), a także Januszem G. (niestety bliżej mu do końca kariery niż powrotu na boisko, nie tylko pod względem sportowym).
Do przerwy 0:1 pisze:Tomalski mi nie pasuje do stwierdzenia "ostatnia jego szansa" , bo gość ma 23 lata.
Dobrze kombinujesz. ;) Choć Tomalskiego z wielką chęcią bym zobaczył w Odrze, widać w nim potencjał na gracza wyższej ligi. Tak samo, mimo różnych historii, widzę miejsce dla Marca, mam nadzieję, że zauważy, że jeśli się nie ogarnie mentalnie, to mu pociąg z napisem 'kariera' odjedzie i będzie do końca życia grać w Zdzieszowicach zamiast co najmniej w 1 lidze. Trochę cierpliwości i za sezon (a może nawet w przyszłym) wszedłby do pierwszego składu, bo Marek ma już 34 lata.

Grzegorz Płatek z Siarki Tarnobrzeg pokazał przy Oleskiej, że ma ogromny potencjał. Na takich gości trzeba właśnie stawiać. Ograny na szczeblu centralnym, gwarantujący pewien stały, określony poziom. Musimy być aktywni i stale monitorować rynek, bo tego typu zawodników nie ma tak naprawdę zbyt wielu. Muszę jednocześnie przyznać, że w ostatnich latach polityka transferowa klubu prezentuje się naprawdę solidnie. Ściągamy zawodników według określonego, przemyślanego schematu i przynosi to widoczne korzyści. Oby tak dalej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 maja 2017, 10:57 przez petemitchell, łącznie zmieniany 1 raz.

Eh.

Żona zostawiła JG z niepełnosprawnym dzieckiem. Spowodowało to cały szereg kryzysów z udziałem tych wszystkich elementów których sportowiec powinien unikać. Do tego doszła bardzo poważna kontuzja nie najmłodszego przecież zawodnika... Odra bardzo długo i intensywnie chciała i pomagała mu, ale niestety bez efektów.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

Bardzo ciekawy w kontekście nie tylko Ekstraklasy, ale również 1 ligi. Można powyciągać trochę wniosków np na temat sytuacji w Zabrzu czy BB, albo odnośnie tego jakie są różnice budżetowe pomiędzy czołówką 1 ligi, a Ekstraklasą, np w zakresie pensji piłkarzy. Nie wiem skąd wniosek, że miałbym sugerować, że "grozi nam Ekstraklasa" ;)
Obecna pierwsza liga to zupełnie inny twór niż wtedy kiedy z niego spadaliśmy - są duże i rosnące pieniądze, jest postępująca profesjonalizacja, a poziom pomiędzy dołem Ekstraklasy, a czołówką 1 ligi wyrównuje się.

Ps. A czemu akurat 3 sezony to nie wiem ;) może nie grozi nam 2, albo 4? ;)

Szyman pisze:
LooZ^ pisze:Bardzo ciekawy artykuł.

http://weszlo.com/2017/05/16/kosztuje-p ... traklasie/

Artykuł o niczym, urwanym z dupy na końcu, nie wyjaśniający nic
Umówmy się, że gość nie zagłębił się zbyt mocno w temat, ale pewne wioski można jednak wyciągnąć. Przykład Piasta jasno pokazuje, że owszem w Ekstraklasie można wystrzelić, ale bez wypracowanych mechanizmów i solidnych podstaw będzie to tylko jednorazowa akcja. Najlepiej jeśli uda się zgrać w czasie rozwój sportowy z organizacyjnym, ale nie da się działać długofalowo, gdy jeden z tych dwóch filarów kuleje. Wiele, wiele pracy przed nami, ale z tego chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę.

LooZ^ pisze:Bardzo ciekawy w kontekście nie tylko Ekstraklasy, ale również 1 ligi. Można powyciągać trochę wniosków np na temat sytuacji w Zabrzu czy BB, albo odnośnie tego jakie są różnice budżetowe pomiędzy czołówką 1 ligi, a Ekstraklasą, np w zakresie pensji piłkarzy. Nie wiem skąd wniosek, że miałbym sugerować, że "grozi nam Ekstraklasa" ;)
Obecna pierwsza liga to zupełnie inny twór niż wtedy kiedy z niego spadaliśmy - są duże i rosnące pieniądze, jest postępująca profesjonalizacja, a poziom pomiędzy dołem Ekstraklasy, a czołówką 1 ligi wyrównuje się.

Ps. A czemu akurat 3 sezony to nie wiem ;) może nie grozi nam 2, albo 4? ;)
dodam do tego jeszcze, ze nie wyrownuje sie przepasc pomiedzy 1-sza a 2-ga liga. Bardzo sie obawiam o nasz zespol. Musza byc uzupelnienia ale klasowe.
Na " rozmyl " ekstrakasy przyjdz czas. Oby jak najszybciej

Specjaliści od 1 ligi wróżą nam raczej dobrze, o ile utrzymamy taką formę, ja jestem (umiarkowanie) spokojny.

Co zrobilibyście z Dawidem? Chyba czas na jakieś wypożyczenie gdzieś do 2 ligi. Może MKS? Szkoda mi go, ale nie widzę go w 1 lidze. Jak Staroń odejdzie, a Szymon (oby) zostanie, to zostaniemy z jednym napastnikiem.

LooZ^ pisze:Specjaliści od 1 ligi wróżą nam raczej dobrze, o ile utrzymamy taką formę, ja jestem (umiarkowanie) spokojny.

Co zrobilibyście z Dawidem? Chyba czas na jakieś wypożyczenie gdzieś do 2 ligi. Może MKS? Szkoda mi go, ale nie widzę go w 1 lidze. Jak Staroń odejdzie, a Szymon (oby) zostanie, to zostaniemy z jednym napastnikiem.
Jeśli Skrzypczak zostanie to uzupełnieniem mógłby być ten 18-latek wchodzący na końcówki.
A może właśnie ten Piasecki ?

Jacelinho pisze:Muszą być 2 napastnicy na wysokim poziomie , 18 latek nie da rady w I lidze. Piasecki , ewnetualnie Giel z Kotwicy też ma dobre statystyki.
Strach cokolwiek napisac. Junior moze byc na koncowki przy dobrym wyniku. Gilela proponowałem pol roku temu, co kilku kibicow Odry wysmialo. Teraz to juz 1sza liga, wiec nie wiemy czy Giel ktory nie gral u nas sprawdzony podola.

Geordie's pisze:Pytanie, czy może warto sięgnąć po kogoś doświadczonego i ogranego (nawet w EX)? Status "gwiazdy" na pewno przyciągnąłby dodatkowych kibiców. Młodzi gracze - jak najbardziej, niech ogrywają się. Dawid - niezły pomysł z tym wypożyczeniem do MKS Klb. A co "gwiazdy" to może ktoś z Ruchu, Piasta?
No wlasnie tak uwazam. czy nas stac to inna sprawa.